Ruaste

Hervannan punk-ylpeys tulee taas! Ruaste julkaisee minilevyllisen uutta musiikkia, ja löytyy levyltä jokunen livebiisikin. Ruasteen laulaja-kitaristi Janne Juutinen kertoo levystä ja vähän muustakin, kuten fyysisten äänitteiden hienoudesta.

Ruaste

Kuinka Ruasteen tarina sai alkunsa?

Ruasteen tarina alkaa vuodesta 1995 kun sain päähäni tehdä omia punkbiisejä ja kuinka ollakkaan, kohta niitä jo veivattiin Hervannan nuorisotilalla kavereiden kanssa.
Eka demo ja keikka heitettiin samaisella Helapuiston nuorisotilalla seuraavana vuonna -96. 1997 tehtiin toinen demo, mutta pian tämän jälkeen musiikilliset tiet veivät jätkiä hieman eri suuntiin. Noin 10 vuoden tauon jälkeen kuuntelin vanhat demot läpi ja innostuin tekemään uusia biisejä ja sittemmin Ruasteelta onkin tullut EP:itä ja täyspitkiä levyjä.
Varsinainen ”työvoitto” oli kun luin joltain nettisivustolta, että Ruaste on paska Klamydia-kopio. Tämä huvitti suuresti ja intouduin tekemään biisin Paska kopio johon pyysin tietysti Klamydian Vesku Jokisen mukaan laulamaan. Veskuhan suostui ja tuli jopa musavideolle esiintymään. Paska kopio onkin tällä hetkellä katsotuin Ruasteen video YouTubessa ja kuunnelluin biisi Spotifyssa. Tämän jälkeen oonkin saanut silloin tällöin Veskulta Klamydian ”ylijäämäbiisejä” jotka on päätynyt sitten Ruasteen levyille.

Ketä bändiin kuuluu, ja millaista musiikillista menneisyyttä teiltä löytyy?

Bändin kokoonpano on luonnollisesti hieman elänyt vuosien varrella, mutta nyt on ollut kasassa sama kokoonpano jo ainakin kymmenen vuotta:

Niko – laulu

Janne – kitara ja laulu

Matti – kitara

Artsi – basso

Vorssi – rummut

Meiltä löytyy hyvin pitkälti hevitaustaa joka jampalta. Soitin itse rumpuja eri hevibändeissä yli 20 vuotta. Matti (toinen kitaristi) taitaa olla ainut joka ei ole soittanut missään hevibändissä… Eikun hetkinen! King’o’war! Siinähän matti ainakin lauloi… Minä, Niko (laulu) ja Artsi (basso) ollaan soiteltu mm. Masterstrokessa ja Crystalicissa samaan aikaan. Vorssilla taas on omat grungekuvionsa ja se äijä osaa soittaa mitä tahansa instrumenttia ihan saatanan hyvin ja osaa myös säveltää hienoja biisejä.

Ruasteelta ilmestyy 10.3. uutta musiikkia Laatuaikaa -cd:n muodossa. Mikä sai tekemään fyysisen äänitteen suoratoistopalveluiden rinnalle?

Itseasiassa me ollaan kaikki EP:t ja pitkäsoitot julkaistu fyysisinä äänitteinä joten ei haluttu tehdä tässäkään julkaisussa poikkeusta. Edellinen levy ”Läskiä ja rakkautta” julkaistiin vinyylinä jonka mukana tuli CD.

Ite oon sen verran old school kaveri, että tykkään hypistellä fyysisiä julkaisuja. Katsella kansia, lukea sanoja ja tekijätietoja. Tänä päivänähän ei oikeestaan ketään kiinnosta kuka on tehnyt biisit. Toki tuore ”Laatuaikaa” julkaisukin tulee myös suoratoistopalveluihin ja tein juuri taustavideot biiseihin Spotifyyn jossa lukee kappaleiden tekijätiedot.

Mistä Ruasteen biisien aiheet kumpuaa? Kenen käsialaa bändin kappaleet ovat?

Kyllä ne hyvin pitkälti meikäläisen käsialaa on. Aiheet tulee mun mielikuvituksestani ja ihan jokapäiväisestä elämästä. Painotan kuitenkin, että omakohtaisia kokemuksia biiseissä on hyvin vähän. Mielikuvitus, leffat, sarjakuvat, telkkarisarjat ja musiikki ovat inspiroineet tekemään mm. sellaisia biisejä kuin Ritari Ässä ja Elokuvasankarit.
”Laatuaikaa” levyllä on Taas mennään! niminen biisi joka kertoo Ruasteesta. Se on heti poikkeus tuohon mitä juuri sanoin. Eli se perustuu hyvin voimakkaasti omakohtaisiin kokemuksiin. Uudella äänitteellä on myös Nikon ja Matin tekemät biisit mutta väittäisin, että n. 93% Ruasteen tuotannosta on lähtöisin meikäläisestä. Politiikkaa en jaksa seurata eikä se juurikaan kiinnosta joten olen antanut muiden punk bändien tehdä sitä matskua. Ruasteen materiaali on kevyempää, joskin hieman rosoista huumoria sisältävää tarinan kerrontaa.

Levynjulkkarikeikka on 17.3. Onko muitakin keikkoja luvassa? Mikä on parasta esiintymisessä?

Keikkoja me ollaan tehty hyvin harvakseltaan johtuen siitä, että monella meistä on muitakin keikkailevia kokoonpanoja. Muita keikkoja kuin tuo levyjulkkarikeikka 17.3. Pigs and Chicksissä, Tampereella ei ole tiedossa lukuunottamatta yhtä yksityistilaisuutta kesällä johon mennään triona akustisesti esiintymään.

Parasta esiintymisessä on fiilis ja vuorovaikutus yleisön kanssa.

Mitä Ruaste toivoo tulevaisuudelta?

Kuulostaa kliseiseltä, mutta tietysti rauhaa! Ja sitä, että ihmiset löytäisi taas fyysisten äänitteiden pariin. Sitä on vaikeaa selittää ihmiselle joka ei ole koskaan pitänyt lempibändinsä vinyylilevyn kansia kädessään kuunnellessaan musiikkia mikä fiilis siinä on… Onkohan nykyään edes lempibändejä ihmisillä? Taitaa olla vaan lempibiisejä joita kuunnellaan omilta soittolistoilta…

Terveiset yleisölle?

Me aletaan oleen sitä koulukuntaa jotka vielä kuuntelee tällaista musaa. Hienoa, että luit tämän ja ilmeisesti diggailet ainakin punkrock-musiikista. Pidetään lippu korkeella, eikä kannata olla hirveän ryppyotsainen! Koitetaan löytää se positiivisuus musiikin avulla tämän päivän maailmaan.

Loppuun vielä lainaus meidän Nostalgiaa-biisistä joka löytyy myös ”Laatuaikaa” minilevyltä: ”Nostalgiaa ei pois voi kukaan ottaa, muistella saan niin paljon kun huvittaa. Jälleen taas mä saan tästä voimaa, unohtaa saan kaikki paskat maailman!”

3.3.2023

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s