Punkmuseo

Punkmuseo

Ari Enqvist

Mistä lähti ajatus Punkmuseosta?

Huomattiin tossa muutama vuosi sitten, että aletaan olemaan keski-ikäisiä. Sit myös herättiin siihen, että vuosien varrella oli tullut hukattua ja pois heitettyä kaikkea ”punknuoruuteen” liittyvää tavaraa ja muuta sälää.
Tai sit huomattiin, että osa mietti mitä tekis vanhoille zineille, kuville, yms. Tuli sit mieleen että nyt olisi korkea aika ruveta keräämään tämmöistä ”kulttuurihistoriallisesta merkittävää perintöä” kontrolloidusti ja niin että mahdollisimman moni pääsisi näitä reliikkejä ihastelemaan.

Mitä kaikkea Punkmuseo on?

Ensinnäkin tota arkistojen keräämistä, mikä tarkoittaa erilaisten kuvien, esineiden ja zinejen, levyjen arkistointia ja digimuotoon tallettamista. Toisekseen erilaisten näyttelyiden järjestämistä. Sen lisäksi järjestetään tapahtumia ja kaikkea muuta. 
Digiarkisto avautuu suurelle yleisölle netissä tossa syksyllä. Siellä tulee olemaan useita tuhansia kuvia keikoista, ihmisistä, keikkajulisteista, zineistä, yms. Sit vielä: ollaan pyöritetty radio Sohossa ja Roll FM:ssä omaa radio-ohjelmaa.

Millaista käytännön työtä Punkmuseo on tähän mennessä vaatinut?

Tuo aineiston kerääminen, luettelointi ja digitalisointi on vaatinut eniten. Sitä ja kaikkea muuta käytännön hommia meillä on tällä hetkellä tekemässä kolme ihmistä ihan palkattuna.
Näyttelyiden kokoaminen vaatii tietenkin aika paljon käytännön työtä, että saadaan kuvat tulostettua, kehystettyä, jne. 
Punkmuseon kokouksissa on ideoitu ja organisoitu eri hommia, kokouksia on ollut kaksi kertaa kuukaudessa, niissä on ollut sellaiset kymmenkunta ihmistä mukana. Näyttelyitä on pystytetty neljä kappaletta. Tällä hetkellä näyttelyitä pyörii Hesassa yksi (Mental Museum) ja Tampereella kaksi (Työväenmuseo  ja Vastavirta-klubi ). Radiohommista toi Roll fm on vaatinut pari tuntia per viikko paikalla oloa. 
Pääsiäispunkissa oltiin esittelemässä toimintaamme, että onhan tässä kaikkea ihan käytännössäkin tehty.

Ketä kuuluu Punkmuseon ydinryhmään, ja millaista punkkitaustaa teiltä löytyy?

Ydinryhmään kuuluu tietenkin noi työntekijät: Jokke, Pyry ja Teijo. Näillä kaikilla on taustaa eri bändeistä (mm God given Ass ja Mopot) ja muuta säätämistä tässä genressä. 
Muita tärkeitä ihmisiä on mm Punkmuseon kannatusyhdistyksen hallituksen jäsenet: Kari Hyle (Näkä), Miika Karjalainen, Timo Kiippa (Kipi), Pasi Nikander (Panda), Jukka Palm (Pami). Tuosta porukasta löytyy erilaista bänditaustaa (Musta Paraati, Fucking World, jne) ja omakustannelehtien tekemistä, keikkojen järkkäämistä, yms. 
Sit on vielä 5-10 aktiivista jäsentä (mm. minä) joilla on taustaa eri bändeistä, keikkojen järkkäämisestä ja kaiken maailman punkkiin liittyvästä säätämisestä.

Millaisia tulevaisuudentavoitteita teillä on?

Ihan lähitulevaisuuden tavoitteet on avata tuo digiarkisto. Tänä syksynä tullaan järkkäämään lisää noita näyttelyitä, Ensi vuonna tulee mm podcast-sarja ja lisää näyttelyitä ja muita tapahtumia. Heti kun saadaan rahoitus järjestymään avataan omat näyttely- ja toimitilat.

Kuinka toimintaanne voi tukea?

Liittymällä jäseneksi, ohjeet Punkmuseo-sivulla. Tilaamalla samalta sivustolta kannatustuotteita, käymällä meidän tilaisuuksissa ja näyttelyissä.

Miten ”rivijäsen” pystyy vaikuttamaan Punkmuseon toimintaan?

Osallistumalla Punkmuseon kokouksiin paikan päällä tai etänä, liittymällä Punkmuseon idearyhmään Whatsappissa (liittymispyyntö punk@punkmuseo.fi), pistämällä ideoita instagrammin tai sähköpostin kautta – kaikkiin näihin löytyy linkit meidän nettisivuilta www.punkmuseo.fi.

19.7.2022

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s