Laki & järjestys

Laki & järjestys

Kuinka Laki & Järjestys sai alkunsa?

Jussi: Olin tammikuussa 2020 Tavastialla katsomassa Ne Luumäkien jäähyväiskeikkaa. Laki ja järjestys -biisin aikana sanoin parille frendille, että tossa olisi hieno nimi Oi! – punkbändille. Ajatus jäi kytemään johonkin tuonne takaraivoon ja pari viikkoa myöhemmin muutaman kaljan jälkeen laitoin saunanlauteilta sälleille viestin, että pistetäänkö tämmöinen bändi kasaan. Jokainen oli heti sitä mieltä, että laitetaan vaan. Pietu sanoi, että kunhan tehdään kovaa, ei kivaa.
Alkuperäinen ajatus oli soittaa sellasta tosi jäykkää ja tönkköä vanhaa brittikamaa. Blitzin biisit Razors in the Night ja Someone’s Gonna Die oli varmasti päällimmäisenä silloin mielessä. Tein silloin alussa jotain käännöksiä noihin vanhoihin brittibiiseihin. Ja pöytälaatikossa oli valmiinakin meidän vanhojen bändien sanoituksia ja biisejä. Oltiin soiteltu niitä suunnilleen tällä samalla kokoonpanolla joskus 10-15 vuotta sitten.
Ensimmäiset treenit meillä oli maaliskuussa 2020. Soitettiin ainakin Idiootteja ja Reilua peliä. Vanhat biisit oli jokaisella yllättävänkin hyvin selkärangassa, joten tuli fiilis että ehkä tää lähtee tästä. Vedettiin ekoissa reeneissä myös Cock Sparrer –käännöksiä ja jotain Blitzin biisejä. Illalla mentiin Imatralle katsomaan Klamydian keikkaa. Seuraavana päivänähän Klamydiakin ilmoitti, että he nostavat nyt koronan edessä kädet pystyyn ja peruvat kaikki loput kevään keikat.
Voisi siis sanoa, että Laki & Järjestys on vaikuttanut Suomessa täsmälleen yhtä kauan kuin korona. Toivomme tietysti, että korona menisi vähän nopeammin pois. Laki & Järjestys nimittäin tuli jäädäkseen.

Pasi: Jussilta tosiaan tuli viestiä, että laitetaanko bändi kasaan. Ei siinä sen kummemmin tarvinnut arpoa lähteekö mukaan vai ei. Aloitus oli helppo, koska yhteistä soittokokemusta oli taustalla. Valittiin muutama vanha biisi ja joitakin covereita, joista sitten aloitettiin ensimmäisissä treeneissä. Homma toimi jo ensi treeneissä hyvin ja hauskaa oli.  

Keitä te olette ja millaista musiikillista menneisyyttä bändistä löytyy?

Jussi: Myöhän ollaan keskenään vanhoja hyviä kavereita. Jonkunlainen Laki & Järjestyksen esiaste oli olemassa jo yli 10 vuotta sitten. Jotain demoja tehtiin ja ainakin Häiriköiden kanssa soitettiin joku keikkakin.  Mutta ne jutut vaan jotenkin kuihtui silloin pois. 
Mie muutin Helsinkiin ja monta vuotta meni ihan muiden asioiden kanssa. Mie olen meistä ainut, jolla ei ole merkittävämpää bänditaustaa. Topi soitti vuosikausia Anal Thunderissa ja hänellä on ollut paljon muitakin bändejä. Pietun juttuja on olleet Rejected ja Kyre & Duunarit. Pasikin soitti aikoinaan Rejectedissä.

Pasi: Tosiaan Topin kanssa aloitettiin 14-vuotiaina soittamaan yhdessä. Ensimmäiset treenit oli vuonna -93. 90-luvulla Lappeenrannassa oli hyvin aktiivinen punkscene ja päästiin soittamaan paljon paikallisissa tapahtumissa. 
2000–luvun vaihteessa Anal Thunder vei Topin mukanaan ja itse lähdin Rejectedin kelkkaan, jonka kautta tutustuin paremmin Pietuun. 
Omalta kohdalta bändihommat hiljeni 2005 kun tiet erkani Rejectedin kanssa. Sitten oli taas aktiivinen kausi suunnilleen 2009-2012 kun tutustuttiin paremmin Jussin kanssa ja meillä oli tuo Jussin mainitsema L&J:n esiaste. Topi oli siinä alkuaikoina rumpalina ja Pietu lähes kolme vuotta kitaristina.  

Teiltä ilmestyi äskettäin, sopivasti suomalaisen kulttuurin päivänä, debyyttijulkaisu EP Kuka lystin kustantaa? Millainen prosessi äänitteen teko oli, sujuiko kaikki suunnitelmien mukaan vai tuliko matkan varrelle yllätyksiä?

Jussi: Voisin vähän avata taustaa tälle koko jutulle. Olisiko ollut toiset tai kolmannet reenit, kun huvikseen äänitettiin jollain Garagebandilla reeneistä pätkiä. Ite kun vielä sopivasti miksailin niitä mallilla ”mitä tästä napista tapahtuu”, ni oli sopivan raakaa ja autentista menoa! Pistin huvikseen ne menemään Hellstone Recordsin Veskulle. Lähinnä ajattelin että kun ei oo hetkeen Veskun kanssa oltu yhteyksissä, niin kerron että ollaan käyty uuden oi!-bändin kanssa soittelemassa. Meni ehkä 5 minuuttia ja häneltä tuli viesti että kovaa kamaa ja hänellä voisi olla rahaa julkaista Laki & Järjestyksen seiskatuumainen. Ite oltiin aluksi vähän että mitähän tuokin tuossa sekoilee, että myökö tehtäs seiska ku ollaa soitettu vaan muutamat reenit.
Mutta sitten kesän korvilla kun ruvettiin enemmän puhumaan levyntekemisestä, ni rupesi kaikille iskostumaan se ajatus että vittu tää homma tehään kunnolla ja ei olla todellakaan mikään projektibändi.

Pasi: Suurimpana yllätyksenä ehkä tuli, miten kivuttomasti kaikki sujui. Tehtiin biisit, joista toki oli osa valmiina, mutta niitäkin hieman viilattiin alkuperäisistä ja mentiin äänittämään. 
Itse äänityssessio onnistui todella hyvin. Eräs vanha ystävämme toimi äänittäjänä. Lyötiin aikataulu kiinni ja mentiin Jussin vanhempien mökille viikonlopuksi. Ei lähdetty turhia hiomaan ja kikkailemaan, vaan vedettiin vaan musiikkia nauhalle. 
Mielestäni noista biiseistä kuuluu sellainen tekemisen riemu ja energia mikä meillä oli silloin päällä.

Kenellä on päävastuu yhtyeen biisien teosta?

Jussi: Nykyisistä biiseistä suurin osa on tehty itseasiassa sanoitus edellä.
Mie oon kirjoittanut sanat, vähän soitellut kitaralla sointuja laulumelodian jatkeeksi ja lyönyt sen sitten jätkille hiottavaksi. En osaa ite soittaa kitaraa juuri yhtään, joten Pasille tai Pietulle jää tosi vapaat kädet tehdä ne lopulliset riffit ja soinnut.

Pasi: Sanoitukset on Jussi tehnyt tähän asti. Nyt meillä on setissä yksi biisi, jossa on minun sanat. Pietu ja minä ollaan sävelletty noita biisejä. 
Sinällään en sanoisi, että kenelläkään on päävastuu vaan asiat rullaavat luontevasti. Se tekee keneltä sattuu syntymään.

Mikä on palkitsevinta musiikin tekemisessä ja/tai esittämisessä? Entä löytyykö varjopuolia?

Jussi: Kyllähän se lämmittää mieltä, että biisejä on kuunneltu ympäri maapalloa. Laulukieli ei ole vaikuttanut kuin korkeintaan positiivisessa mielessä. Ei jostain Uudesta-Seelannista ja Yhdysvalloista muuten tulisi positiivista palautetta. 
Palkitsevaa on ollut toki myös kuulla omia biisejä radiosta. Se on jotenkin ihan hiton siistiä, mutta samalla omituista. 
Laki & Järjestys on lähtökohtaisesti sellaista musiikkia ja sen tyylinen bändi, että kaikki eivät varmasti pysty käsittelemään sitä. Mikä on ihan täysin ymmärrettävää. En mie itekään kuuntelisi musiikkia missä saatettaisiin laulaa provokatiivisesti itselle tärkeistä asioista. Eli en voi sanoa varjopuoleksi edes sieltä täältä tippuvia negatiivisia palautteita. Joka leikkiin ryhtyy ja sillee…

Pasi: Soittamisessa ja bänditoiminnassa on kyllä paljon palkitsevia asioita. Yksi on treeneissä, äänityksissä ja keikoilla koettu lataus. Se on aina sellainen energiapiikki, joka täytyy vaan kokea uudelleen ja uudelleen, ja joka motivoi jatkamaan. Sehän tietysti syntyy bändin kemioista, biiseistä ja yleisöstä. Toivottavasti Laki & Järjestyskin pääsee pian keikalle. 
Sitten on tietysti aina hienoa, jos joku tykkää meidän biiseistä. Negatiivista on tietysti, jos tulee jotain loan heittoa. Tosin tänä päivänä se vaikuttaa olevan enemmänkin tapa, varsinkin keskustelupalstoilla. Ei ole pakko tykätä ja saa olla eri mieltä. Ei se minua hetkauta. Mutta sellainen perusteeton haukkuminen ja ”räksytys” on kuitenkin turhauttavaa.

Miltä tulevaisuus vaikuttaa Lain & Järjestyksen näkökulmasta?

Jussi: Reenataan ja tehään uusia biisejä. Seuraava julkaisukin on ollut puheissa. Kuka lystin kustantaa? –EP tulee olemaan Hellstone Recordsilta loppuunmyyty ihan lähiaikoina. Siitä kulmasta katsoen nähdään, että suomenkielinen oi!-punk kyllä kiinnostaa ihmisiä, vaikka monia se saattaa välillä vähän arveluttaakin!

Pasi: Jep, treenataan ja tehään biisejä. Keikoille heti kun pääsee. 
Tulevaisuuden suunnitelmana on tehdä kaikkien aikojen kovasoundisin punklevy! Kovasoundisin ainakin omasta mielestä.

Terveiset yleisölle?

Jussi: Kun koronapaska joskus tulevaisuudessa on ohi ja pystytään soittamaan keikkoja, ni ootte tervetulleita!
Ja lukekaa ja tukekaa näitä pieniä alakulttuurikanavia kuten punknurkka.fi, tämmöiset pitää skenen elossa ja liekin palamassa!

6.3.2021

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s